De snoezelruimte, opgericht en uitgebaat door vrijwilligers van vzw Het Poortje, richt zich tot kinderen met een handicap, volwassenen met een mentale handicap en personen met dementie. Zij hebben het meeste baat bij het snoezelen.

Snoezelen bestaat uit twee onderdelen : snuffelen en doezelen.
Snuffelen zijn activiteiten op basis van bepaalde zintuiglijke waarnemingen. Enkele voorbeelden : door het duwen op een knop hoor je geluid, zie je bepaalde beelden bewegen, veranderen kleuren, of het aanraken van fluorescerende vezelstrengen … Daar waar een persoon met een beperking in het dagelijkse leven systematisch geconfronteerd wordt met wat hij niet kan, wordt hij hier gestimuleerd in wat hij wel kan.
Doezelen is gericht op het tot rust komen en het ontspannen van het hele lichaam. Warmte, geborgenheid, cocoonen, zijn daar de sleutelwoorden. Een waterbed met zachte muziek en speciale lichteffecten zijn de typische instrumenten daartoe.
 
Vele voorzieningen voor personen met een handicap en ouderenvoorzieningen beschikken reeds over een snoezelruimte. Maar die is natuurlijk enkel toegankelijk voor de mensen die er verblijven en enkel met de begeleiders van de voorziening. Voor wie thuis verblijft, voor wie wil snoezelen met de ouders, broers, zussen, vrienden of familie, is het aanbod uitermate beperkt en onbestaand in de Zuiderkempen.
 
Daarom hebben wij er voor geopteerd om een snoezelruimte te maken die zich net naar die doelgroep richt. Ook voorzieningen zijn welkom, zeker als ze zelf nog over geen eigen snoezelruimte beschikken. Voor gezinnen is de privacy gegarandeerd, zij huren de zaal gedurende anderhalf uur voor hen alleen.
 
Om de drempel zo laag mogelijk te houden voor iedereen, hebben we onze snoezelruimte niet ingebed in een apart gebouw. Die zou al snel de stempel krijgen van een “gehandicaptenvoorziening”. In het nieuwe VTC De Mixx, dat onlangs zijn 1 jarig bestaan vierde in Herselt, werd de fysieke ruimte voorzien om onze snoezelruimte uit te bouwen. Via sponsorgelden en giften gingen we aan de slag om de noodzakelijke inrichting te kunnen bekostigen. En dat is nu gelukt. Iedereen kan naar de Mixx komen, zowel wie komt voor cultuur, voor sport, voor een hapje en een drankje als zij die een ontspannend moment zoeken voor hun gezin met een persoon met een beperking.